De beste plantenscharen voor jouw aquarium: Top 5 op een rij

Plantenscharen zijn een essentieel gereedschap voor aquaristen die een mooi en gezond aquarium willen creëren. Met behulp van plantenscharen kunnen aquariumplanten op de juiste lengte worden geknipt en onderhouden, wat bijdraagt aan de gezondheid en uitstraling van het aquarium. Er zijn veel verschillende soorten plantenscharen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. In deze gids hebben we de beste plantenscharen voor aquariums beoordeeld, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van het juiste gereedschap voor jouw aquarium.

Onze favoriet

6-IN-1 AQUARIUM EN AQUASCAPING GEREEDSCHAP SET COMPLETE 6-in-1 GEREEDSCHAP AQUARIUM SET 

 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie

2e beste keuze

SCHAREN SET VOOR WATERPLANTEN COMPLETE SET MET SCHAREN | Met de gebogen schaar kunt u grassen en andere laaggroeiende planten die op moeilijk bereikbare plekken groeien, eenvoudig knippen. 

 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie

3e beste keuze

Inhoud RVS 5-delige aquarium set: -Pincet -Pincet (schuine afloop) -Schaar -Schaar (schuine afloop) -Schraper Heb je een aquarium en wil je deze makkelijker onderhouden? Of wil je aquascapen (Tuinieren onder water)? 

 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de aquarium plantenscharen getest?

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de beste plantenschaar voor jouw aquarium kiezen en ervoor zorgen dat je planten goed groeien en er gezond uitzien.

Effectiviteit: Een goede plantenschaar moet de planten in het aquarium nauwkeurig en gemakkelijk kunnen knippen zonder de planten te beschadigen of het water troebel te maken.

Ergonomie: Plantenscharen moeten comfortabel en gemakkelijk te hanteren zijn. Een goede schaar moet geschikt zijn voor uw handgrootte en grip en moet een comfortabel handvat hebben.

Duurzaamheid: Een plantenschaar moet lang meegaan en bestand zijn tegen corrosie en andere schade die kan worden veroorzaakt door blootstelling aan water en vocht.

Veiligheid: Plantenscharen moeten veilig zijn voor zowel de vissen als de planten in het aquarium. Scharen met scherpe randen kunnen vissen en planten beschadigen, dus kies een schaar met een stompe punt.

Veelzijdigheid: Het is handig om een plantenschaar te hebben die geschikt is voor verschillende soorten aquariumplanten en in verschillende hoeken kan knippen.

Onderhoud: Een goede plantenschaar moet gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn. Het is belangrijk dat de schaar na gebruik goed wordt schoongemaakt en opgeslagen om roestvorming te voorkomen.

#1
Aquarium Planten Schaar Kromme Bek I RVS Planten Schaar I Lengte 25 cm

Deze aquarium planten schaar met een kromme bek is een ideale snoeischaar voor het aquarium. Dankzij het ultra platte design en kromme bek (uiteinde) kun je nu overal bijkomen en planten wegknippen. Daarnaast is de schaar sterk en duurzaam dankzij het gebruikte roestvrijstaal. De lengte van de schaar bedraagt 25 cm.
 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie
Beste prijs op BOL.com

#2
GAINGOODS Luxe 5 in 1 RVS Aquarium Set + GRATIS Opberghoes / Aquarium Set

Inhoud RVS 5-delige aquarium set: -Pincet -Pincet (schuine afloop) -Schaar -Schaar (schuine afloop) -Schraper Heb je een aquarium en wil je deze makkelijker onderhouden? Of wil je aquascapen (Tuinieren onder water)? Dan is het verstandig om te investeren in kwalitatief gereedschap voor uw aquarium. Deze set bevat maar liefst 5 unieke gereedschap-stukken incl. GRATIS opberghoes.

Deze set is van roestvrijstaal Omdat het materiaal RVS is gaat deze set oneindig lang mee. Zo heb je altijd plezier van deze duurzame producten en kan je aanpassingen maken waar en zo vaak jij wilt! Geef de vissen een prachtige omgeving, dit staat natuurlijk ook erg mooi in elk huis. Specificaties ?Materiaal: RVS ?Geschikt voor: Elk aquarium ?Kleur: zilver ?Ideaal voor: Verplaatsen, plaatsen, knippen, schoonmaken GAINGOODS® staat voor kwaliteit en tevredenheid.

Op het moment dat u vragen, opmerkingen of enige problemen heeft met óf omtrent het product, neem dan gerust contact met ons op! Wij waarderen feedback en gebruiken deze ter verbetering van onze service en producten.

 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie
Beste prijs op BOL.com

#3
SuperFish Plantentang met Knipper - Aquarium - Plantonderhoud - 60 cm

Een handig hulpmiddel om de aquariumplanten te onderhouden, zonder dat je natte handen krijgt! - Geleverd per: 1 ST
 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie
Beste prijs op BOL.com

#4
VORESTIC Gebogen Aquarium Schaar 25 cm - Aquarium Terrarium Aquascaping Aquariumplanten - RVS

GEBOGEN AQUARIUM SCHAAR MULTIFUNCTIONELE SCHAAR | Met de gebogen schaar kunt u grassen en andere laaggroeiende planten die op moeilijk bereikbare plekken groeien, eenvoudig knippen. Tevens kunt u de hooggroeiende planten zonder moeite knippen, zoals uw stengelplanten HOOGWAARDIG STAAL | De schaar bestaat uit hoogwaardig roestvrij staal waardoor corrosie wordt voorkomen.

De schaar is zowel toepasbaar voor zoetwater als zoutwater aquaria VOOR IEDERE AQUARIAAN | Zeer makkelijk in gebruik en daarmee geschikt voor professioneel en hobbymatig gebruik. Het kan worden gebruiktin ieder aquarium, terrarium of aquascape bak ERGONOMISCH | De schaar is zo vormgegeven dat deze ergonomisch in de hand ligt. 25cm lengte is een goede maat om uw waterplanten mee te knippen. Een langere schaar is minder goed hanteerbaar met één hand en een kleinere is minder efficient.

Door het RVS420 staal ligt de schaar licht in de hand PRECISIE | Met deze schaar kunt u op de millimeter nauwkeurig uw waterplanten bijknippen. En de extreem scherpe snijvlakken kunnen elk waterplantkarwei aan Deze waterplant schaar is ideaal voor elke bezitter van een aquarium, terrarium of aquascape bak die het belangrijk vindt dat zijn waterplanten goed maar vooral ook gemakkelijk kunnen worden bijgeknipt. Doordat de schaar is gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal (RVS 420) is een lange levensduur gegarandeerd. Hiermee is die ook uitermate geschikt voor uw aquascape hobby waar u dit gereedschap meer dan gemiddeld zult gebruiken. Doordat de gebogen schaar is gemaakt van deze specifiek lichte roestvrij staalsoort is, ligt het comfortabel in de hand.

De schaar heeft scherpe bladen, waardoor er zeer soepel en precies mee geknipt kan worden. De schaar wordt geleverd inclusief beschermdopje zodat jij je niet per ongeluk kan snijden aan de punt of de snijvlakken van de schaar en de schaar zelf ook beschermd wordt. Deze aquarium tool is zowel geschikt voor zoetwater als voor zoutwater. EIGENSCHAPPEN Lengte: 25 cm Kleur: Zilver Materiaal: RVS420 Afwerking: Hoogglans ONDERHOUD We adviseren om na gebruik in zoutwater het gereedschap af te spoelen met kraanwater en vervolgens af te drogen met een droge doek. Doe na gebruik de beschermdop op het uiteinde van de schaar en berg deze veilig op, buiten het bereik van kinderen.

 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie
Beste prijs op BOL.com

#5
PROKING 5 in 1 RVS Aquarium Tank Waterplant Pincet Schaar Tool Set Aquariums & Vis Starter Kits

Heeft u ook last van een vies aquarium en zoekt u de juist benodigdheden om dit schoon te maken? Dan is de Aquarium plantenverzorging set van PROKING ideaal voor u! Met deze set beschikt u over alle instrumenten om een aquarium schoon te maken en te houden. Alles is nu weer mogelijk met uw aquarium! Misschien dat het eerder niet mogelijk was om uw aquarium naar uw eigen hand in te richten. Dat is vanaf vandaag verleden tijd! Met deze Aquarium plantenverzorging set bent u namelijk voorzien van het gereedschap om uw aquarium gemakkelijk schoon te houden. Waar u eerder minder vissen of attributen in uw aquarium had vanwege de viezigheid, kunt u nu uw aquarium helemaal naar uw eigen hand inrichten. Dankzij de Aquarium plantenverzorging set bent snel klaar met schoonmaken en is al het vuil ook echt weg. Opbergbare en portable verzorgingsset Het voordeel van deze Aquarium plantenverzorging set, is dat u bij de set een opberghoes krijgt. Hier kunt u het gereedschap in opbergen en is de set zo makkelijk mee te nemen of op te bergen, zonder dat u alles kwijtraakt. De inhoud van de Aquarium plantenverzorging set In de set zijn de volgende attributen aanwezig om uw aquarium schoon te maken en schoon te houden: Pincet Pincet (schuine afloop) Schaar Schaar (schuine afloop) Schraper Specificaties - Materiaal: RVS - Kleur: zilver - Geschikt voor: Verplaatsen, plaatsen, knippen, schoonmaken - Garantie: Ja, 30 dagen garantie tevredenheidsgarantie 100% tevredenheidsgarantie van PROKING Risicoloos bestellen: 30 dagen tevredenheidsgarantie. 30 dagen kosteloos retourneren. Wij verzenden iedere bestelling met gratis Track and trace. Wilt u dus af van een vies aquarium en uw eigen aquarium kunnen inrichten zonder na te hoeven denken over de vuiligheid? Met de Aquarium plantenverzorging set van PROKING hoeft u zich niet langer zorgen meer te maken over viezigheid! Bestel vandaag nog uw verzorging set.
 • Scherpte
 • Veelzijdigheid
 • Ergonomie
Beste prijs op BOL.com

Wat is een plantenschaar?

Een plantenschaar is een gereedschap dat wordt gebruikt om aquariumplanten te snoeien of te onderhouden. Het is speciaal ontworpen om gemakkelijk in het aquarium te gebruiken en zorgt ervoor dat de planten gezond blijven en er netjes uitzien. Er zijn verschillende soorten plantenscharen die kunnen variëren in lengte, bladvorm, scherpte van de messen en handgrepen, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker en het type planten dat in het aquarium wordt gekweekt.

Waarop moet je letten bij het kopen van een plantenschaar?

Bij het kopen van een plantenschaar voor je aquarium zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Lengte: 

Bij het kiezen van een plantenschaar is de lengte een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De lengte van de schaar moet namelijk aansluiten op de grootte van het aquarium en de diepte van het water.

Voor kleinere aquaria met minder diep water, bijvoorbeeld nano-aquaria, kan een plantenschaar van 20-25 cm voldoende zijn. Voor grotere aquaria of aquaria met dieper water is het echter aan te raden om te kiezen voor een schaar van minimaal 30 cm lang.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de lengte van de handvatten van de plantenschaar. Als je grote handen hebt, kan het handig zijn om te kiezen voor een schaar met langere handvatten voor meer comfort tijdens het gebruik.

Materiaal

Het materiaal van de plantenschaar is ook een belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste schaar voor je aquarium. Het materiaal bepaalt niet alleen de duurzaamheid, maar ook de kwaliteit van de knipervaring.

Roestvrij staal is een veelvoorkomend materiaal voor plantenscharen, omdat het duurzaam, roestbestendig en gemakkelijk te onderhouden is. Andere materialen, zoals koolstofstaal of titanium, kunnen ook worden gebruikt om plantenscharen te maken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het materiaal van de schaar geen giftige stoffen bevat die de waterkwaliteit van het aquarium kunnen beïnvloeden. Kies daarom voor een schaar die speciaal is ontworpen voor gebruik in een aquarium.

Bladvorm: 

De bladvorm van een plantenschaar kan ook een belangrijke factor zijn om te overwegen bij het kiezen van de juiste schaar voor jouw aquarium. Er zijn twee hoofdtypen bladvormen: rechte bladen en gebogen bladen.

Sommige mensen geven de voorkeur aan rechte bladen omdat ze gemakkelijker te manoeuvreren zijn in het aquarium. Dit komt omdat ze recht zijn en niet gebogen, waardoor je gemakkelijker kunt zien waar de schaar de planten knipt.

Aan de andere kant hebben gebogen bladen een licht gebogen ontwerp, wat kan helpen om planten gemakkelijker te bereiken en te knippen, vooral als je werkt in een dieper of breder aquarium. Het kan ook handig zijn bij het bereiken van hoekjes en moeilijk bereikbare plekken in het aquarium.

Uiteindelijk hangt de keuze van de bladvorm af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke vereisten van jouw aquariumplanten.

Comfort: 

Comfort is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een plantenschaar voor je aquarium. Het gebruik van een oncomfortabele schaar kan leiden tot ongemak en vermoeidheid in de handen en polsen, vooral als je lange tijd bezig bent met snoeien.

Zorg ervoor dat de plantenschaar een comfortabel handvat heeft dat past bij de grootte van je handen. De handvatten moeten ergonomisch ontworpen zijn en een antislipoppervlak hebben om een stevige grip te garanderen, zelfs als je handen nat zijn. Sommige plantenscharen hebben ook zachte rubberen handgrepen die extra comfort bieden.

Bovendien moet de plantenschaar licht zijn en een goede balans hebben. Een te zware schaar kan vermoeiend zijn om te gebruiken, terwijl een slechte balans kan leiden tot onnauwkeurig snoeien. Zorg er dus voor dat je de schaar even vasthoudt en ermee oefent voordat je hem koopt, om er zeker van te zijn dat deze comfortabel in gebruik is.

Merk en kwaliteit: 

Het merk en de kwaliteit van de plantenschaar zijn ook belangrijke factoren om te overwegen bij het kopen van een geschikte schaar voor je aquariumplanten. Net als bij andere producten, zijn er bepaalde merken die bekend staan om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Bij het kopen van een plantenschaar is het belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerd merk dat hoogwaardige materialen gebruikt en producten van goede kwaliteit maakt. Enkele van de bekendere merken op het gebied van plantenscharen zijn bijvoorbeeld Fluval, Oase, ADA, Tropica en Dennerle.

Bij het kopen van een plantenschaar moet je ook rekening houden met de prijs. In sommige gevallen kan een hogere prijs een indicatie zijn van betere kwaliteit, maar dit is niet altijd het geval. Het is belangrijk om te zoeken naar een goede prijs-kwaliteitverhouding en om de kenmerken en beoordelingen van verschillende producten te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Waarom een plantenschaar kopen?

Een plantenschaar is een belangrijk hulpmiddel voor het onderhouden van planten in een aquarium. Hier zijn enkele redenen waarom je er één zou moeten kopen:

 1. Maandelijks snoeien van aquariumplanten: Een plantenschaar is het perfecte gereedschap om de planten in je aquarium mee te snoeien, wat je om de 2 tot 6 weken moet doen, afhankelijk van de groeisnelheid van de planten.

 2. Planten groeien beter: Door het snoeien van planten met een plantenschaar, kun je oude of minder gezonde delen van de planten verwijderen, waardoor de planten beter kunnen groeien en mooier kunnen dichtgroeien.

 3. Voorkom overwoekering: Door je planten regelmatig te snoeien, kun je overwoekering voorkomen en ervoor zorgen dat laag groeiende planten en bodemplanten voldoende licht blijven krijgen.

 4. Verschillende scharen voor verschillende situaties: Er zijn veel verschillende plantenscharen op de markt, waardoor je een product kunt vinden dat precies bij jouw wensen aansluit en past bij jouw aquarium en planten.

Kortom, een plantenschaar is een belangrijk gereedschap voor het onderhouden van planten in een aquarium en kan helpen om je aquarium mooi en gezond te houden.

Plantenschaar kopen? Houd hier rekening mee

Als je van plan bent om een plantenschaar te kopen, zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te letten op de lengte van de schaar, het materiaal waarvan deze gemaakt is, de vorm van de schaar en eventueel de ervaringen van andere gebruikers. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste punten om op te letten:

 • Lengte van de plantenschaar: De lengte van de schaar is afhankelijk van de diepte van je aquarium en het soort planten dat je hebt. Voor diepere aquaria heb je bijvoorbeeld een langere plantenschaar nodig dan voor ondiepere aquaria. Daarnaast is de lengte ook afhankelijk van de groeivorm van je planten. Voor hoog groeiende planten heb je bijvoorbeeld een minder lange schaar nodig dan voor laag groeiende planten.
 • Materiaalgebruik: De meeste plantenscharen worden gemaakt van roestvrij staal, aangezien dit materiaal niet kan roesten en dus veilig is voor je aquarium. Let er wel op dat niet alle scharen van roestvrij staal zijn gemaakt, dus check dit altijd in de productomschrijving.
 • Losse plantenschaar of complete set: Als je alleen een plantenschaar nodig hebt, dan kun je een losse schaar aanschaffen. Als je echter ook andere gereedschappen nodig hebt, zoals een aquarium pincet en een substraat spatel, dan is het verstandiger om een complete set aan te schaffen. Bedenk wel dat een complete set duurder is in de aanschaf dan een losse schaar.
 • Vorm van de plantenschaar: Er zijn verschillende vormen van plantenscharen beschikbaar, zoals rechte scharen, gebogen scharen en scharen met een golfvorm. De vorm van de schaar is belangrijk voor bepaalde situaties. Zo kun je met een gebogen schaar makkelijk bij de onderste blaadjes of steeltjes komen, terwijl je met een rechte schaar makkelijk blaadjes bovenin een aquariumplant af kunt knippen.
 • Ervaringen van andere gebruikers: Check ook altijd de ervaringen van andere gebruikers voordat je een plantenschaar aanschaft. Zo kun je makkelijk de voor- en nadelen van verschillende scharen vergelijken en voorkom je dat je een slecht product koopt.
 • Prijs van de plantenschaar: De prijs van plantenscharen varieert sterk, afhankelijk van de kwaliteit en functionaliteit. Houd rekening met een prijs tussen de €10 en €45, afhankelijk van je wensen en budget. Bedenk wel dat een goede plantenschaar een investering is die zich op de lange termijn kan terugbetalen door gezonde en mooi groeiende planten in je aquarium.

Onze favoriet

6-IN-1 AQUARIUM EN AQUASCAPING GEREEDSCHAP SET COMPLETE 6-in-1 GEREEDSCHAP AQUARIUM SET

Beste prijs op BOL.com