Hoe kun je zelf goudvisvoer maken met natuurlijke ingrediënten?

Goudvissen zijn mooie en populaire huisdieren die veel mensen graag in hun aquarium of vijver houden. Een goede voeding is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van jouw goudvis. Hoewel er veel verschillende soorten goudvisvoer beschikbaar zijn, bevatten veel commerciële voedingsmiddelen schadelijke chemicaliën en conserveringsmiddelen die niet altijd de beste keuze zijn voor jouw goudvis. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf goudvisvoer maken met natuurlijke ingrediënten. In dit artikel bespreken we waarom je zelf goudvisvoer zou moeten maken, hoe je het kunt maken, en welke voordelen er zijn aan het maken van je eigen goudvisvoer.

Waarom zelf goudvisvoer maken?

Er zijn veel voordelen aan het zelf maken van goudvisvoer met natuurlijke ingrediënten. Ten eerste heb je meer controle over wat jouw goudvis eet. Commercieel goudvisvoer kan soms ingrediënten bevatten die niet goed zijn voor de gezondheid van jouw goudvis. Door zelf goudvisvoer te maken, kun je er zeker van zijn dat je alleen natuurlijke en gezonde ingrediënten gebruikt.

Ten tweede is het zelf maken van goudvisvoer meestal goedkoper dan het kopen van commercieel voer. Je kunt grote hoeveelheden maken en bewaren voor later gebruik, waardoor je geld bespaart op de lange termijn.

Tot slot is het zelf maken van goudvisvoer milieuvriendelijker dan het kopen van commercieel voer. Het voorkomt het gebruik van plastic verpakkingen en vermindert de impact op het milieu.

Hoe maak je zelf goudvisvoer?

Zelf goudvisvoer maken is eenvoudig en vereist niet veel tijd of moeite. Hieronder vind je een basisrecept voor goudvisvoer en enkele variaties die je kunt proberen.

Basisrecept voor zelfgemaakt goudvisvoer:

Ingrediënten:

 • 1 kopje bevroren groenten (bijvoorbeeld erwten, wortels of spinazie)
 • 1 kopje bloem (bij voorkeur volkoren)
 • 1 eetlepel zemelen
 • 1 ei
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel spirulina poeder
 • 1/2 kopje water

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar.
 3. Vorm kleine balletjes van het mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
 4. Bak de balletjes gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.
 5. Laat de balletjes afkoelen voordat je ze aan je goudvissen voert.

Variaties op het basisrecept:

 • Voeg verse of bevroren vis toe aan het mengsel om meer dierlijke eiwitten aan het voer toe te voegen.
 • Vervang de bloem door gemalen 

  garnalen of andere schaaldieren om meer eiwitten aan het voer toe te voegen.

 • Voeg fijngehakte groenten toe, zoals paprika, courgette of komkommer, om meer variatie in het dieet van jouw goudvis te brengen.
 • Tips voor het maken van zelfgemaakt goudvisvoer:

 • Kies de juiste ingrediënten: Zorg ervoor dat je alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt die veilig zijn voor jouw goudvis. Vermijd het gebruik van specerijen, oliën of suiker, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jouw goudvis.

 • Maak kleine porties: Het is beter om kleine porties zelfgemaakt goudvisvoer te maken en het regelmatig te vervangen, in plaats van grote hoeveelheden te maken die te lang bewaard worden.

 • Varieer in ingrediënten: Voeg verschillende soorten groenten en proteïne toe aan het voer om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet en om verveling bij de goudvissen te voorkomen.

 • Andere zelfgemaakte goudvisvoer opties

Naast het basisrecept voor zelfgemaakt goudvisvoer, zijn er andere opties om jouw goudvis te voeden met natuurlijke ingrediënten.

Bevroren goudvisvoer: Maak een mengsel van kleine stukjes vis, groenten en schaaldieren, en vries ze in kleine porties in. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat jouw goudvis een gevarieerd dieet krijgt.

Goudvisvoer uit de oven: Maak kleine koekjes van goudvisvoer en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Dit is een geweldige traktatie voor jouw goudvis en kan dienen als afwisseling van het dagelijkse dieet.

Goudvis traktaties: Geef jouw goudvis een traktatie door stukjes vers fruit, zoals aardbeien, bananen of appels, aan hun dieet toe te voegen. Dit is een gezonde traktatie die jouw goudvis zal waarderen.

Voordelen van het maken van je eigen goudvisvoer

Het maken van je eigen goudvisvoer heeft verschillende voordelen. Ten eerste, zoals eerder genoemd, kun je de ingrediënten zelf selecteren en er zeker van zijn dat jouw goudvis alleen gezonde voeding krijgt.

Ten tweede, het maken van je eigen goudvisvoer is meestal goedkoper dan het kopen van commerciële voedingsmiddelen. Je kunt grote hoeveelheden maken en bewaren voor later gebruik, waardoor je geld bespaart op de lange termijn.

Tot slot is het maken van je eigen goudvisvoer milieuvriendelijker dan het kopen van commerciële voedingsmiddelen. Het voorkomt het gebruik van plastic verpakkingen en vermindert de impact op het milieu.

Conclusie

Door zelf goudvisvoer te maken met natuurlijke ingrediënten, kun je ervoor zorgen dat jouw goudvis een gezond en gevarieerd dieet krijgt. Het is eenvoudig 

en vereist niet veel tijd of moeite. Het basisrecept voor zelfgemaakt goudvisvoer kan worden aangepast met verschillende ingrediënten en variaties om jouw goudvis een gevarieerd dieet te bieden. Naast het basisrecept zijn er ook andere zelfgemaakte goudvisvoer opties zoals bevroren goudvisvoer, goudvisvoer uit de oven en goudvis traktaties.

Het maken van je eigen goudvisvoer heeft verschillende voordelen, zoals het hebben van controle over de ingrediënten, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt en regelmatig kleine porties maakt om de versheid en voedingswaarde van het voer te behouden.

Als je besluit om zelf goudvisvoer te maken, onthoud dan dat het belangrijk is om te variëren in de ingrediënten en om rekening te houden met de specifieke voedingsbehoeften van jouw goudvis. Door zelf goudvisvoer te maken, kun je ervoor zorgen dat jouw goudvis een gezond en uitgebalanceerd dieet krijgt, wat kan bijdragen aan een lang en gezond leven.