5x de beste garnalen filters 2023

Als aquariumliefhebber weet je dat een goede filtratie essentieel is voor een gezond en helder aquarium. Maar als je garnalen in je aquarium houdt, heb je een speciaal filter nodig dat veilig is voor deze kleine wezens en hun gevoelige antennes niet beschadigt. Gelukkig zijn er tal van garnalenfilters op de markt die speciaal zijn ontworpen om aan de behoeften van garnalen te voldoen. In dit artikel delen we de 5 beste garnalenfilters van 2023, die niet alleen veilig zijn voor garnalen, maar ook effectief zijn in het onderhouden van de waterkwaliteit in je aquarium. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde aquariumliefhebber, deze filters zijn de perfecte keuze voor het houden van garnalen in je aquarium.

Wat zijn de beste aquariumfilters?

Onze favoriet

De Dennerle Nano-hoekfilter is een krachtig intern aquarium filter met een pompcapaciteit van 150 liter per uur (regelbaar). Daarbij loopt de pomp zo rustig en stil.

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak

2e beste keuze

Hangende sponsfilter die is te gebruiken voor aquaria tot 40 liter. De sponsen zijn gemaakt van hoogwaardig schuim en zijn gemakkelijk te reinigen. 

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak

3e beste keuze

Hangende sponsfilter die is te gebruiken voor aquaria tot 120 liter. De sponsen zijn gemaakt van hoogwaardig schuim en zijn gemakkelijk te reinigen. 

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak

Op deze pagina:

Waar houden wij rekening mee bij de selectie van producten?

Bij Vissenwereld.nl is het selecteren van de beste artikelen van groot belang. Wij letten op de functionaliteit, prijs-kwaliteitverhouding en feedback van onze klanten bij het selecteren van onze artikelen. Zo zorgen wij ervoor dat onze klanten altijd producten van hoge kwaliteit krijgen die aansluiten bij hun behoeften en voorkeuren.
Wij begrijpen dat onze klanten op zoek zijn naar producten van goede kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Daarom zorgen wij ervoor dat onze producten van hoge kwaliteit zijn en betaalbaar blijven. Ook luisteren wij naar de feedback van onze klanten en houden wij rekening met hun ervaringen bij het selecteren van onze artikelen. Dit stelt ons in staat om onze klanten de beste producten aan te bieden die passen bij hun wensen.
Daarnaast controleren wij de beschikbaarheid en verschillende kleurstellingen van onze producten met regelmaat. Om zeker te zijn van de actuele status adviseren wij altijd om vooraf eerst op "prijs controleren" te drukken om teleurstellingen te voorkomen.

De beste garnalen filter

De beste garnalen filter - Dennerle Nano Hoekfilter - Voor aquaria van 10-40 liter

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Dennerle Nano Hoekfilter - Voor aquaria van 10-40 liter de beste is. De Dennerle Nano-hoekfilter is een krachtig en stil intern aquariumfilter dat een pompcapaciteit heeft van 150 liter per uur en regelbaar is. Dit filter is zeer zuinig met een stroomverbruik van slechts 2 Watt, en geschikt voor nano aquaria van 10-40 liter. 

#1
Dennerle Nano Hoekfilter - Voor aquaria van 10-40 liter

De Dennerle Nano-hoekfilter is een krachtig en stil intern aquariumfilter dat een pompcapaciteit heeft van 150 liter per uur en regelbaar is. Dit filter is zeer zuinig met een stroomverbruik van slechts 2 Watt, en geschikt voor nano aquaria van 10-40 liter. 
Enkele kenmerken van dit filter zijn:

- Voorzien van een spraybuis waarmee het water gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld voor een geleidelijke en evenredige uitstroom. De spraybuis is bovendien 90 graden draaibaar voor de juiste richting.
- Eenvoudig te reinigen doordat het filter gemakkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Het filterelement kan vervolgens worden afgespoeld in een emmer met water en eenvoudig teruggeplaatst worden.
- Het filter is geschikt voor garnalen en kreeften en heeft een groot oppervlak voor filterbacteriën.
- De afmetingen van het filter zijn 7 x 4 x 17 cm.

Kortom, de Dennerle Nano-hoekfilter is een compact, krachtig en stil filter dat gemakkelijk te onderhouden is en geschikt is voor kleinere aquaria met garnalen en kreeften.

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak
Klik voor de beste prijs

#2
Aqua Nova - Aquarium Sponsfilter - NSF-40L - Enkele spons

Deze hangende sponsfilter is geschikt voor aquaria tot 40 liter en de sponsen zijn gemaakt van hoogwaardig schuim en gemakkelijk te reinigen. Enkele kenmerken van deze sponsfilter zijn:

- Ideaal voor garnalenaquaria en aquaria met jonge vissen of garnalen.
Sponsfilters hebben geen bewegende delen, waardoor jonge aquariumdieren niet in de uitstroom of aanzuiggaten terecht kunnen komen en dus niet zullen sterven.
- Biedt veel ruimte voor goede bacteriën die de waterkwaliteit van het aquarium op peil houden.
- De sponsfilter bevat geen openingen waar garnalen in kunnen kruipen.
Eenvoudig in gebruik: sluit de luchtpomp aan, plaats het filter in het aquarium en het filter is klaar voor gebruik.
- Let op: de luchtpomp en luchtslang worden niet meegeleverd.
Aansluiting: 4/6 mm slang.

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak
Klik voor de beste prijs

#3
Aqua Nova dubbel sponsfilter NSF-120L - voor Aquaria tot 60 liter

Deze hangende sponsfilter is geschikt voor aquaria tot 120 liter en de sponsen zijn gemaakt van hoogwaardig schuim en gemakkelijk te reinigen. Enkele kenmerken van deze sponsfilter zijn:

- Ideaal voor garnalenaquaria en aquaria met jonge vissen of garnalen.
Sponsfilters hebben geen bewegende delen, waardoor jonge aquariumdieren niet in de uitstroom of aanzuiggaten terecht kunnen komen en dus niet zullen sterven.
- Biedt veel ruimte voor goede bacteriën die de waterkwaliteit van het aquarium op peil houden.
- De sponsfilter bevat geen openingen waar garnalen in kunnen kruipen.
- Eenvoudig in gebruik: sluit de luchtpomp aan, plaats het filter in het aquarium en het filter is klaar voor gebruik.
- Let op: de luchtpomp en luchtslang worden niet meegeleverd.

Maat: 13,5x15x5cm.
Sponsmaat: 8x4,5cm.
Aansluiting: 4/6 mm slang.

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak
Klik voor de beste prijs

#4
Aqua Nova NSF-R200L Sponsfilter L | Aquarium sponsfilter | Sponsfilter Staand

Deze sponsfilter heeft een voet waarmee hij op de bodem van het aquarium kan staan en is geschikt voor aquaria met een inhoud van maximaal ongeveer 150/200 liter. Enkele kenmerken van deze sponsfilter zijn:

- Het sponsfilter bevat geen bewegende delen, waardoor garnalen of jonge visjes niet in de uitstroom of aanzuiggaten terecht kunnen komen en dus niet zullen sterven.
- Het sponsfilter moet worden aangesloten op een luchtpomp, die niet is inbegrepen.
- Formaat: 10,5 cm (breedte) x 16,5 cm (hoogte) x 10,5 cm (diameter).

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak
Klik voor de beste prijs

#5
Aquael Pat Mini - Aquariumfilter - 400 L/u

De Aquael Pat Mini is een klein en compact filter dat geschikt is voor aquaria tot 120 liter. Enkele kenmerken van dit aquarium filter zijn:

- Regelbare uitstroom van 50 tot 400 liter per uur.
- Fijne spons biedt huisvesting aan veel bacteriën die zorgen voor een optimale omzetting van afvalstoffen en kraakhelder water.
- Meegeleverde diffusor en luchtslang voor het gemakkelijk aanzuigen van lucht om het water van zuurstof te voorzien. De hoeveelheid lucht is zelf aan te passen.
- Het filter is erg stil en zuinig, maar haalt toch een hoge opbrengst.
- Afmetingen: 3,8 x 5,3 x 14 cm.

 • Filtercapaciteit
 • Geschiktheid
 • Onderhoudsgemak
Klik voor de beste prijs

Wat is een garnalen filter?

Een garnalenfilter is een type filter dat gebruikt wordt in de aquacultuur om het water te zuiveren waarin garnalen en andere schaaldieren leven. Het filter is ontworpen om de waterkwaliteit te verbeteren door het verwijderen van verontreinigingen zoals ammoniak, nitriet en nitraat. Een garnalenfilter kan ook bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de garnalen en de algemene gezondheid van het aquatisch ecosysteem.

Het filter bestaat meestal uit drie delen: de beluchting, de biologische filtermedia en de mechanische filtermedia. Het beluchtingsgedeelte zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is, wat essentieel is voor de ademhaling van de garnalen. De biologische filtermedia bevatten nuttige bacteriën die ammoniak omzetten in minder schadelijke stoffen zoals nitriet en nitraat. Het mechanische filtermedia verwijdert fysieke deeltjes uit het water, zoals uitwerpselen en voedselresten.

De biologische filtermedia in een garnalenfilter kunnen bestaan uit verschillende materialen, waaronder koraalzand, filterwatten, poreuze keramische materialen of bioballen. Deze materialen bieden een oppervlak voor bacteriën om zich te vestigen en te groeien. De grootte en vorm van de filtermedia kan variëren, afhankelijk van het type garnalen en de grootte van het filter.

Er zijn verschillende soorten garnalenfilters beschikbaar op de markt, waaronder hang-on-back filters, sump filters en canister filters. Hang-on-back filters zijn eenvoudig te installeren en nemen weinig ruimte in beslag, terwijl sump filters en canister filters meer geschikt zijn voor grotere aquaria. Sump filters worden buiten het aquarium geplaatst en gebruiken een pomp om water door het filter te laten stromen. Canister filters worden meestal onder het aquarium geplaatst en gebruiken een pomp om water door een gesloten vat te laten stromen.

Een garnalenfilter moet regelmatig worden onderhouden om optimaal te functioneren. Het is belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken om verstoppingen te voorkomen en de doorstroom van water te behouden. Het is ook belangrijk om het biologische filtermedia periodiek te vervangen of te reinigen om de bacteriële populatie op peil te houden.

Conclusie

Een garnalenfilter is een belangrijk onderdeel van de aquacultuur. Het helpt om het water te zuiveren waarin garnalen en andere schaaldieren leven en draagt bij aan hun groei en ontwikkeling. Een goed onderhouden garnalenfilter kan bijdragen aan de algemene gezondheid van het aquatisch ecosysteem en zorgen voor een langdurige, duurzame productie van garnalen.

Waarom een garnalen filter kopen? 

Er zijn verschillende redenen waarom een garnalenfilter een waardevolle investering kan zijn voor eigenaren van garnalenaquaria en andere aquatische leefgebieden. Hieronder volgen enkele voordelen van het gebruik van een garnalenfilter:

Verbeterde waterkwaliteit

Een garnalenfilter is ontworpen om het water te zuiveren waarin garnalen en andere schaaldieren leven. Door het verwijderen van verontreinigingen zoals ammoniak, nitriet en nitraat, kan het filter bijdragen aan een betere waterkwaliteit en een gezonder leefgebied voor de garnalen.

Verhoogde overleving

Garnalen zijn gevoelige dieren die gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving. Een garnalenfilter kan bijdragen aan een stabiele en veilige omgeving voor de garnalen, waardoor hun overlevingskansen worden vergroot.

Betere groei en ontwikkeling

Garnalen hebben een gezonde omgeving nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Door het creëren van een optimale omgeving met een goede waterkwaliteit, kunnen garnalen beter gedijen en hun volledige groeipotentieel bereiken.

Vermindering van geur en algen

Garnalenfilter kan ook helpen bij het verminderen van geur en algen in het aquarium. Het filter verwijdert fysieke deeltjes en organisch materiaal uit het water, waardoor het water helder blijft en minder snel vervuilt.

Efficiënte verwijdering van afvalstoffen

Een garnalenfilter verwijdert afvalstoffen zoals uitwerpselen en voedselresten uit het water. Hierdoor wordt voorkomen dat deze stoffen zich ophopen en schadelijk worden voor de garnalen en andere organismen in het aquarium.

Langdurige, duurzame productie

Een goed onderhouden garnalenfilter kan bijdragen aan een langdurige, duurzame productie van garnalen. Door te zorgen voor een gezonde en veilige omgeving, kunnen garnalen zich goed voortplanten en kan een stabiele productie van garnalen worden behouden.

Voorkomen van ziektes

Een garnalenfilter kan ook helpen bij het voorkomen van ziektes in het aquarium. Een gezonde omgeving met een goede waterkwaliteit kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de garnalen en het voorkomen van ziektes en infecties.

Kortom, het gebruik van een garnalenfilter kan veel voordelen bieden voor de gezondheid en het welzijn van garnalen en andere organismen in het aquarium. Door het creëren van een optimale omgeving met een goede waterkwaliteit, kan het filter bijdragen aan de groei en ontwikkeling van garnalen, de efficiënte verwijdering van afvalstoffen en het voorkomen van ziektes.

Garnalen filter kopen? Houd hier rekening mee.

Als je overweegt om een garnalenfilter te kopen, zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hieronder staan enkele belangrijke punten waar je op moet letten:

Type filter

Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar, zoals hang-on-back filters, sump filters en canister filters. Elk type filter heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te kiezen welk type filter het beste past bij jouw aquatisch leefgebied en persoonlijke voorkeur.

Capaciteit

De capaciteit van het filter is belangrijk om te overwegen, omdat deze bepaalt hoeveel water het filter per uur kan verwerken. Het is belangrijk om een filter te kiezen dat voldoende capaciteit heeft voor het volume van jouw aquarium en de populatie van garnalen en andere organismen.

Biologische filtermedia

De biologische filtermedia is een belangrijk onderdeel van het filter, omdat het nuttige bacteriën bevat die de waterkwaliteit verbeteren. Het is belangrijk om te kiezen voor een filter met een goede kwaliteit biologische filtermedia die geschikt is voor het soort garnalen dat je houdt.
Mechanische filtermedia: Mechanische filtermedia helpt bij het verwijderen van fysieke deeltjes uit het water, zoals uitwerpselen en voedselresten. Het is belangrijk om te kiezen voor een filter met een efficiënt en duurzaam mechanisch filtermedia.

Installatie

Het is belangrijk om te kiezen voor een filter dat eenvoudig te installeren is en past bij de grootte en het ontwerp van jouw aquarium. Zorg ervoor dat je de instructies voor de installatie en het onderhoud van het filter begrijpt voordat je het aanschaft.

Onderhoud

Het is belangrijk om te overwegen hoe gemakkelijk het filter te onderhouden is en hoe vaak het moet worden schoongemaakt. Zorg ervoor dat je een filter kiest dat gemakkelijk te reinigen is en dat niet te vaak hoeft te worden onderhouden.

Kosten

De kosten van het filter kunnen variëren, afhankelijk van het type, de grootte en de kwaliteit. Het is belangrijk om te kiezen voor een filter dat past binnen jouw budget en dat tegelijkertijd van goede kwaliteit is.
Geluidsniveau: Sommige filters kunnen luidruchtig zijn en dit kan storend zijn voor jou en/of jouw huisgenoten. Zorg ervoor dat je een filter kiest dat stil genoeg is om niet te storen.

Duurzaamheid

Het is belangrijk om te kiezen voor een filter dat duurzaam en langdurig is, zodat je niet snel weer een nieuw filter hoeft te kopen.

Conclusie

Het kopen van een garnalenfilter kan een waardevolle investering zijn voor het creëren van een gezond en veilig aquatisch leefgebied voor jouw garnalen en andere organismen. Het is belangrijk om rekening te houden met de bovengenoemde factoren bij het kiezen van een filter om ervoor te zorgen dat
het filter past bij jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Vergeet niet om ook te overwegen hoe het filter past in de algehele esthetiek van jouw aquarium.

Veelgestelde vragen

Hebben alle garnalenaquaria een filter nodig?

Ja, alle garnalenaquaria hebben een filter nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de garnalen te bevorderen.

Welk type filter is het beste voor een garnalen aquarium?

Hang-on-back filters zijn het meest geschikt voor kleine tot middelgrote garnalenaquaria. Voor grotere aquaria zijn sump- of canister-filters geschikter.

Hoe vaak moet ik het filter schoonmaken?

Het is aanbevolen om het filter eens in de twee weken schoon te maken, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van de grootte van het aquarium en de populatie van garnalen en andere organismen.

Welk type filtermedia moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten filtermedia beschikbaar, waaronder koraalzand, filterwatten, keramische materialen en bioballen. Het is belangrijk om een filtermedia te kiezen die geschikt is voor jouw specifieke garnalensoort en die een goede kwaliteit heeft.

Moet ik de filtermedia vervangen?

Het is niet nodig om de filtermedia te vervangen, maar het is aanbevolen om deze periodiek te reinigen om de bacteriële populatie op peil te houden. Als de filtermedia beschadigd is, moet deze wel worden vervangen.

Kan ik een garnalenfilter gebruiken voor andere soorten aquatische organismen?

Ja, garnalenfilters kunnen ook worden gebruikt voor andere soorten aquatische organismen, zoals vissen en kreeften.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat het filter niet te veel stroming veroorzaakt in het aquarium?

Het is aanbevolen om een filter te kiezen met een instelbare stromingsregelaar om de stroming in het aquarium aan te passen. Ook kun je het filter uit de buurt van de inlaat van de luchtsteen plaatsen om te voorkomen dat de garnalen worden verstoord.

Hoe weet ik welk filter het beste is voor mijn aquarium?

Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van jouw aquarium en de populatie van garnalen en andere organismen om te bepalen welk type filter en welke capaciteit het beste is. Ook kun je onderzoek doen en recensies lezen om te zien welke filters andere garnalenliefhebbers aanbevelen.

Onze favoriet

De Dennerle Nano-hoekfilter is een krachtig en stil intern aquariumfilter dat een pompcapaciteit heeft van 150 liter per uur en regelbaar is. Dit filter is zeer zuinig met een stroomverbruik van slechts 2 Watt, en geschikt voor nano aquaria van 10-40 liter. 
Enkele kenmerken van dit filter zijn:

- Voorzien van een spraybuis waarmee het water gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld voor een geleidelijke en evenredige uitstroom. De spraybuis is bovendien 90 graden draaibaar voor de juiste richting.
- Eenvoudig te reinigen doordat het filter gemakkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Het filterelement kan vervolgens worden afgespoeld in een emmer met water en eenvoudig teruggeplaatst worden.
- Het filter is geschikt voor garnalen en kreeften en heeft een groot oppervlak voor filterbacteriën.
- De afmetingen van het filter zijn 7 x 4 x 17 cm.

Kortom, de Dennerle Nano-hoekfilter is een compact, krachtig en stil filter dat gemakkelijk te onderhouden is en geschikt is voor kleinere aquaria met garnalen en kreeften.

Bekijk prijs