Ontdek de beste aquarium stenen voor een prachtig onderwaterlandschap

Aquarium stenen zijn niet alleen belangrijk voor de esthetische waarde van een aquarium, maar ze bieden ook schuilplaatsen voor vissen en kunnen worden gebruikt om planten vast te maken. Met de juiste selectie van aquarium stenen en technieken voor het gebruik ervan, kunt u een prachtig onderwaterlandschap creëren dat zowel aantrekkelijk is als functioneel voor uw vissen en planten. In dit artikel bespreken we de beste aquarium stenen die beschikbaar zijn, hoe u de beste stenen voor uw aquarium kunt kiezen, hoe u aquarium stenen kunt gebruiken om landschappen te creëren en vissen en planten te ondersteunen, en hoe u aquarium stenen kunt onderhouden om hun levensduur te verlengen. Lees verder om meer te weten te komen over hoe u de beste aquarium stenen kunt kiezen en gebruiken voor uw aquarium.

Onze favoriet

Dragonstone (draken steen) wordt vaak gebruikt in aquaria voor de mooie uitstraling. 

 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid

2e beste keuze

Mironekuton mineralen hebben invloed op het stabiliseren van de pH en werkt daarom preventief tegen gevaarlijke pH verlagingen. Ideaal in combinatie met pH-verlagende bodemgrond.

 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid

3e beste keuze

Met deze lichtgevende stenen leuk je je terras, je aquarium of je planten- en bloembakken op een originele manier op!

 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de stenen getest?

Waterhardheid: Sommige soorten aquariumstenen kunnen de hardheid van het water verhogen, wat schadelijk kan zijn voor bepaalde soorten vissen en planten. Daarom zou ik de hardheid van het water testen nadat de stenen enkele dagen in een bak met water zijn ondergedompeld.

pH: Net als bij de waterhardheid, kunnen sommige soorten aquariumstenen de pH-waarde van het water veranderen. Daarom zou ik de pH-waarde van het water testen nadat de stenen enkele dagen in een bak met water zijn ondergedompeld.

Chemische samenstelling: Sommige aquariumstenen kunnen chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor vissen en planten. Daarom zou ik een chemische analyse van de stenen uitvoeren om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke stoffen aanwezig zijn.

Veiligheid voor vissen: Sommige aquariumstenen hebben scherpe randen of hoeken die vissen kunnen verwonden. Daarom zou ik de stenen visueel inspecteren om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor vissen.

Reinigbaarheid: Het is belangrijk om te weten of de aquariumstenen gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, aangezien dit belangrijk is om de gezondheid van de vissen en planten in het aquarium te behouden.

#1
Mineral Oxygen Luchtsteen - Zuurfstofsteen - Aquarium Beluchting

Slechte beluchting in je aquarium? Of een te laag PH niveau? Met deze luchtsteen kun je op een eenvoudige manier zorgen voor een goede beluchting van je aquarium. Je sluit de steen aan op een luchtslang en legt de steen op de bodem van je aquarium. Vervolgens zal de steen ervoor zorgen dat de lucht wordt vrijgelaten als luchtbellen. Dit verhoogt het zuurstof- en PH niveau en verlaagt het CO2 gehalte van je aquarium, en is bovendien decoratief. Deze steen is in alle watertypen te gebruiken, is duurzaam en gaat lang mee. Bovendien is het klein van vorm, dus ook gechikt voor kleinere aquaria. - mooie decoratie - Betere beluchting - Hoger PH niveau - Verlaagd CO2 Let op! Deze steen dient met een luchtslang te worden aangesloten op een luchtpomp. Deze worden niet meegeleverd.
 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#2
YUNICS® Glow in the dark Stenen - 100 Stuks - Decoratie Steentjes - Aquarium Decoratie - Tuin Decoratie - Groen

GEEN ELEKTRICITEIT VEREIST - stenen nemen overdag licht op en schitteren 's avonds. Dankzij hun fluorescerende eigenschappen onthullen de steentjes een prachtige gloed die een verbluffende indruk maakt. De belichtingstijd is afgestemd op de belichtingstijd, in overeenstemming met het fenomeen fluorescentie. De stenen zijn bestand tegen weersomstandigheden. DECORATIE - de toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, bijvoorbeeld in de tuin, langs het pad, rond bloemen, in een bloempot, in een vaas. Ze kunnen ook worden ingebed in de bestrating of een andere ondergrond. Ze zijn volkomen veilig en we kunnen ze ook in het aquarium leggen. VEILIG - de stenen zijn gemaakt van kunststof met een lange levensduur. Hun randen zijn licht gepolijst, waardoor ze veilig en risicovol zijn. Niet-giftig en smaakloos, zodat we ze ook met succes in het aquarium kunnen plaatsen. 100 PCS SPECIFICATIE - kiezelsteen diameter: ~ 2-3 cm; set gewicht: 210 g. INBEGREPEN De lichtgevende stenen zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat het licht tijdens de dag neemt om 's nachts te schijnen. Hun randen zijn zachtjes gepolijst, dus ze zijn veilig en vormen geen risico. Niet giftig en smaakloos, zodat we ze ook met succes in het aquarium kunnen plaatsen. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, ze kunnen gebruikt worden in de tuin, langs het pad, rond bloemen, in een bloempot, in een vaas. Ze kunnen ook worden ingebed in de bestrating of een ander substraat. De stenen moeten worden blootgesteld aan UV-stralen in direct zonlicht of onder een lamp. De belichtingstijd is afgestemd op de belichtingstijd, in overeenstemming met het verschijnsel fluorescentie. De set bevat 100 stuks van de gekozen kleur, om kleurrijke composities te maken is het voldoende om meerdere sets aan te schaffen. Versier uw tuin!
 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Aquarium Stenen Glow in the Dark - Aquariumbodembedekking - Multicolor - 50 Stuks

Met deze lichtgevende stenen leuk je je terras, je aquarium of je planten- en bloembakken op een originele manier op! De stenen geven gedurende ongeveer tien tot twaalf uur licht, nadat ze enkel tien tot twintig minuten in het zonlicht gelegen hebben! De stenen zijn prachtig ter decoratie en zijn waterbestendig. Ze worden per 50 set van stuks geleverd.
 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Nobleza 4CXAC - Decoratie Stenen - Aquarium Steentjes - Tuin Stenen - Steentjes voor planten - 400g x 6 Stuks

Diverse stijlen: Een verscheidenheid van stijlen en kleuren zijn beschikbaar, natuurlijke zandsteen, kristalhelder na het wassen. Gebruik scène: Het is zeer geschikt voor vis tank en aquarium bodem decoratie, potplant gebruik en de bodem van schildpadden tanks, maar ook voor verschillende decoratieve doeleinden. Materiaal veiligheid: Onze zandsteen is schoon en hygiënisch, lichter dan gewone steen, bestand tegen hitte en kou, gemakkelijk te reinigen en schoon te maken, bestand tegen stoten en kan de ophoping van schimmel effectief voorkomen. Zeer geschikt als decoratie voor aquaria of vazen en afvoermateriaal. Onze winkel heeft ook een verscheidenheid aan aquarium accessoires voor u om uit te kiezen.
 • Waterhardheid
 • pH
 • Veiligheid
Beste prijs op BOL.com

Waarom aquarium stenen belangrijk zijn voor een aquarium? 

Aquariumstenen zijn belangrijk voor een aquarium om verschillende redenen:

 1. Decoratie: Aquariumstenen zijn een geweldige decoratie voor een aquarium. Ze kunnen helpen bij het creëren van een natuurlijk ogende omgeving voor de vissen en planten in het aquarium. Aquariumstenen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en vormen, waardoor u uw aquarium naar uw smaak kunt aanpassen.

 2. Biologisch filter: Aquariumstenen bieden een oppervlak voor nuttige bacteriën om te groeien. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol bij het afbreken van organisch afval, zoals voedselresten en vissenafval, en het omzetten in minder giftige stoffen zoals nitraat en nitriet.

 3. Bodemsubstraat: Aquariumstenen kunnen ook als bodemsubstraat worden gebruikt. Dit kan helpen bij het handhaven van de juiste pH-waarde en hardheid van het water, evenals bij het ondersteunen van de wortels van aquariumplanten.

 4. Schuilplaats: Aquariumstenen bieden ook een schuilplaats voor vissen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor vissen die van nature schuw zijn of territoriale vissen die hun eigen ruimte nodig hebben.

Het is belangrijk om de juiste soort aquariumstenen te kiezen voor uw aquarium. Sommige stenen kunnen het waterchemie veranderen, dus het is belangrijk om te weten welke stenen veilig zijn voor uw vissen en planten. Daarnaast moeten de stenen goed worden schoongemaakt voordat ze in het aquarium worden geplaatst, om eventuele ongewenste stoffen of bacteriën te verwijderen.

Wat zijn aquarium stenen eigenlijk?

Aquariumstenen zijn stenen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in een aquarium. Het zijn stenen die veilig zijn voor de vissen, planten en het water in het aquarium. Aquariumstenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en vormen, afhankelijk van het type aquarium dat u heeft en uw persoonlijke voorkeur.

De meest voorkomende soorten aquariumstenen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals kiezelstenen, grind, basalt, graniet en zandsteen. Deze stenen worden vaak schoongemaakt en gepolijst voordat ze in het aquarium worden geplaatst, om eventuele ongewenste stoffen of bacteriën te verwijderen.

Er zijn ook kunstmatige aquariumstenen die zijn gemaakt van materialen zoals kunsthars en keramiek. Deze stenen zijn vaak ontworpen om eruit te zien als natuurlijke stenen, maar hebben soms extra functies zoals het creëren van schuilplaatsen voor vissen of het bieden van extra oppervlak voor bacteriën om te groeien.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle stenen geschikt zijn voor gebruik in een aquarium. Sommige stenen kunnen het waterchemie veranderen en schadelijk zijn voor de vissen en planten. Daarom is het belangrijk om alleen aquariumstenen te gebruiken die veilig zijn voor het type aquarium dat u heeft en de soorten vissen en planten die erin leven.

Waarop moet je letten bij het kopen van aquarium stenen?

Er zijn verschillende factoren waar u op moet letten bij het kopen van aquariumstenen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Veiligheid voor vissen: Kies stenen die veilig zijn voor de vissen in uw aquarium. Vermijd stenen met scherpe randen of hoeken die de vissen kunnen verwonden.

 2. Geschiktheid voor het type aquarium: Niet alle stenen zijn geschikt voor alle soorten aquaria. Sommige stenen kunnen het waterchemie veranderen, dus kies stenen die geschikt zijn voor het type aquarium dat u heeft.

 3. Reinigbaarheid: Het is belangrijk om stenen te kiezen die gemakkelijk schoon te maken zijn en gedesinfecteerd kunnen worden als dat nodig is. Kies stenen die geen poreuze oppervlakken hebben, omdat dit bacteriën kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vissen en planten in het aquarium.

 4. Grootte: Kies stenen die geschikt zijn voor de grootte van uw aquarium. Te grote stenen kunnen het moeilijk maken om schoon te maken en kunnen het filteren van water belemmeren, terwijl te kleine stenen mogelijk niet voldoende oppervlakte bieden voor nuttige bacteriën om te groeien.

 5. Esthetiek: Kies stenen die passen bij het uiterlijk dat u wilt creëren in uw aquarium. Aquariumstenen zijn er in verschillende maten, kleuren en vormen, dus kies stenen die passen bij de stijl van uw aquarium en uw persoonlijke voorkeur.

 6. Kwaliteit: Kies stenen van goede kwaliteit die niet gemakkelijk breken of afbrokkelen. Vermijd stenen met scheuren, onregelmatigheden of onnatuurlijke kleuren.

Door rekening te houden met deze factoren, kunt u de beste aquariumstenen kiezen die veilig, functioneel en esthetisch verantwoord zijn voor uw aquarium.

Soorten aquarium stenen en hun eigenschappen

Er zijn verschillende soorten aquariumstenen beschikbaar die elk hun eigen eigenschappen hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten aquariumstenen en hun eigenschappen:

 1. Kiezelstenen: Kiezelstenen zijn een veelvoorkomende keuze voor aquariumstenen vanwege hun natuurlijke uitstraling en beschikbaarheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en zijn geschikt voor de meeste soorten aquaria. Kiezelstenen bieden ook een oppervlak voor nuttige bacteriën om te groeien.

 2. Grind: Grind is vergelijkbaar met kiezelstenen, maar heeft meestal een rondere vorm en een grotere korrelgrootte. Grind is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en is geschikt voor de meeste soorten aquaria.

 3. Basalt: Basalt is een vulkanisch gesteente dat meestal zwart of grijs van kleur is. Het heeft een ruwe textuur en biedt een natuurlijke uitstraling aan het aquarium. Basalt is ook veilig voor vissen en planten.

 4. Graniet: Graniet is een rotsachtige steen die meestal in de kleuren rood, grijs en zwart voorkomt. Het is veilig voor vissen en planten en biedt een natuurlijke uitstraling aan het aquarium.

 5. Lava: Lava is een poreus gesteente dat meestal in de kleur zwart of rood voorkomt. Het biedt een natuurlijke uitstraling aan het aquarium en biedt ook een oppervlak voor nuttige bacteriën om te groeien.

 6. Zandsteen: Zandsteen is een sedimentair gesteente dat meestal in de kleuren geel, bruin en rood voorkomt. Het biedt een natuurlijke uitstraling aan het aquarium en is ook geschikt voor het ondersteunen van aquariumplanten.

 7. Kunsthars: Kunsthars aquariumstenen zijn gemaakt van een veilig en duurzaam materiaal dat geschikt is voor vissen en planten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten en bieden ook extra functies zoals schuilplaatsen voor vissen.

Het is belangrijk om te weten welke soorten aquariumstenen geschikt zijn voor uw specifieke type aquarium en uw vissen en planten. Zorg er ook voor dat de stenen schoon en veilig zijn voordat u ze in uw aquarium plaatst.

 

Aquarium stenen als schuilplaatsen

Aquariumstenen kunnen dienen als schuilplaatsen voor vissen in uw aquarium. Veel vissoorten zijn van nature schuw en hebben de neiging om te schuilen wanneer ze zich bedreigd voelen. Door stenen in uw aquarium te plaatsen, kunt u de vissen een plek bieden om te schuilen en zich veilig te voelen.

Stenen kunnen ook helpen om territoriale vissen hun eigen ruimte te geven. Door stenen te plaatsen in verschillende gebieden van het aquarium, kunt u ervoor zorgen dat elke vis zijn eigen territorium heeft.

Het is belangrijk om stenen te kiezen die veilig zijn voor uw vissen en het water in uw aquarium. Vermijd stenen met scherpe randen of hoeken die de vissen kunnen verwonden. Kies ook stenen die gemakkelijk schoon te maken zijn en gedesinfecteerd kunnen worden als dat nodig is.

Wanneer u de stenen in uw aquarium plaatst, kunt u ze op verschillende manieren rangschikken om schuilplaatsen te creëren. Plaats bijvoorbeeld enkele stenen langs de achterwand van het aquarium om schuilplaatsen aan de achterkant te creëren. Plaats stenen ook in groepjes om schuilplaatsen te creëren waar vissen zich kunnen verschuilen.

Zorg ervoor dat de stenen niet te dicht bij elkaar worden geplaatst, anders kunnen er problemen ontstaan met watercirculatie en kunnen de stenen de filtersystemen blokkeren. Met de juiste keuze en plaatsing van aquariumstenen kunnen uw vissen zich veilig voelen en zullen ze blijven floreren in uw aquarium.

Aquarium stenen als plantenhouders

Aquariumstenen kunnen ook worden gebruikt als plantenhouders in uw aquarium. Planten spelen een belangrijke rol bij het creëren van een gezonde leefomgeving voor uw vissen, aangezien ze helpen bij het zuiveren van het water en bij het produceren van zuurstof. Door stenen te gebruiken als plantenhouders, kunt u uw aquariumplanten op een creatieve manier inrichten en ondersteunen.

Er zijn verschillende manieren om stenen te gebruiken als plantenhouders. U kunt bijvoorbeeld kleine stenen rond de basis van de plant leggen om deze te stabiliseren. Dit kan vooral nuttig zijn voor planten met een ondiep wortelgestel.

U kunt ook grotere stenen gebruiken als houders voor hangende planten. Plaats de stenen in de bodem van het aquarium en plaats de planten in een hangende mand op de stenen. Dit zorgt voor een mooie visuele presentatie van uw planten en bespaart ook ruimte in uw aquarium.

Het is belangrijk om de juiste soort aquariumstenen te kiezen voor uw planten. Zorg ervoor dat de stenen geen schadelijke stoffen bevatten die de groei van uw planten kunnen belemmeren. Kies ook stenen die geschikt zijn voor het type aquariumplanten dat u heeft en die de juiste afmetingen hebben voor uw aquarium.

Door aquariumstenen te gebruiken als plantenhouders, kunt u uw aquariumplanten ondersteunen en een mooie visuele presentatie creëren in uw aquarium.

Het onderhouden van aquarium stenen

Het onderhouden van aquariumstenen is belangrijk om de gezondheid van uw vissen en planten te behouden en het water in uw aquarium schoon en helder te houden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van aquariumstenen:

 1. Reinig de stenen regelmatig: Vuil en afval kunnen zich ophopen op aquariumstenen, dus het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte borstel om vuil en algen van de stenen te verwijderen en spoel ze af onder stromend water. Verwijder eventuele stenen die te moeilijk schoon te maken zijn.

 2. Desinfecteer de stenen indien nodig: Als u nieuwe stenen aan uw aquarium toevoegt of als uw vissen ziek zijn geworden, moet u mogelijk de stenen desinfecteren. Gebruik een oplossing van bleekwater en water om de stenen te desinfecteren. Spoel de stenen grondig af voordat u ze terugplaatst in het aquarium.

 3. Controleer op schade: Controleer regelmatig of er schade is aan de aquariumstenen. Scheuren, scherpe randen of hoeken kunnen gevaarlijk zijn voor uw vissen en moeten zo snel mogelijk worden vervangen.

 4. Verwijder dode planten: Als planten in uw aquarium afsterven, verwijder dan de dode planten en de wortels van de stenen om de groei van algen te verminderen.

 5. Controleer de waterkwaliteit: Controleer de waterkwaliteit in uw aquarium regelmatig om ervoor te zorgen dat de stenen geen schadelijke stoffen in het water afgeven. Zorg ervoor dat de waterhardheid en pH-waarden geschikt zijn voor uw vissen en planten.

 6. Vervang oude stenen: Als aquariumstenen te oud of beschadigd zijn, vervang deze dan door nieuwe stenen. Oude stenen kunnen vuil en afval vasthouden en kunnen schadelijk zijn voor uw vissen en planten.

Door deze tips te volgen, kunt u de gezondheid van uw aquariumstenen behouden en een gezonde leefomgeving voor uw vissen en planten creëren.

Onze favoriet

Dragonstone (draken steen) wordt vaak gebruikt in aquaria voor de mooie uitstraling. De steen heeft een grillige structuur die aan een drakenhuid doet denken. Door deze grillige structuur heeft elke steen zijn eigen karakter. Daarnaast zorgt de deukerige structuur in de steen voor de optimale aanhechting van aquariumplaten en mossen. Zeer geschikt voor in het aquarium. De dragon stone doet niks met de waterwaarden en kan dan ook probleemloos worden gebruikt in aquaria met zacht water / lage pH. Dragon stone wordt tevens veel gebruikt in aquascapes en show aquaria. Let op: Deze steen heeft een lengte van ongeveer 10 centimeter. Dragon stone is een natuurproduct. De vorm en kleuring kan daarom afwijken van de productfoto! Inhoud: 1 steen van ± 10cm

Beste prijs op BOL.com