De beste aquarium achterwanden voor een sfeervol en rustgevend aquarium

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over aquarium achterwanden. Een aquarium achterwand kan niet alleen voor een sfeervolle uitstraling zorgen, maar biedt ook praktische voordelen zoals het verbergen van kabels en buizen en het creëren van rust voor de vissen. Bovendien is er een breed scala aan achterwanden beschikbaar, van egale kleuren tot prachtige onderwater prints. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een aquarium achterwand? En hoe bevestig je deze op de juiste manier? Lees verder om alles te ontdekken over de beste aquarium achterwanden voor een sfeervol en rustgevend aquarium.

 

Onze favoriet

Met deze poster hoef je geen achterwand in je aquarium te plaatsen en voorkom je dat je door het aquarium heen kunt kijken. 

 

 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek

2e beste keuze

Juwel poster 1 Met deze Juwel poster kunt u gemakkelijk meer diepte en speling creëren binnen uw aquarium. 

 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek

3e beste keuze

Deze poster kunt u tegen de achterkant van uw aquarium plakken zodat u geen achterwand in het aquarium hoeft te plaatsen en ook niet door het aquarium heen kunt kijken. 

 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek

Op deze pagina:

Als aquarium deskundige zou ik een aantal factoren testen bij aquarium achterwanden om te beoordelen of ze geschikt zijn voor gebruik in een aquarium. Hieronder zijn enkele mogelijke factoren:

 1. Waterbestendigheid: De achterwand moet waterbestendig zijn om te voorkomen dat deze beschadigt of afbladdert als deze nat wordt. Ik zou testen hoe goed de achterwand bestand is tegen langdurige blootstelling aan water en of deze na verloop van tijd gaat schimmelen of vervagen.

 2. Duurzaamheid: De achterwand moet duurzaam zijn en niet gemakkelijk barsten, scheuren of breken als gevolg van temperatuurschommelingen of trillingen van de aquariumapparatuur. Ik zou de achterwand testen op sterkte en stabiliteit om er zeker van te zijn dat deze bestand is tegen dagelijks gebruik.

 3. Esthetiek: De achterwand moet er goed uitzien en passen bij het thema en de sfeer van het aquarium. Ik zou de achterwand testen op visuele aantrekkingskracht en beoordelen of deze een realistisch en natuurlijk uiterlijk heeft.

 4. Installatie: De achterwand moet gemakkelijk te installeren zijn zonder al te veel gedoe. Ik zou testen hoe gemakkelijk het is om de achterwand op maat te knippen en deze aan de achterkant van het aquarium te bevestigen.

 5. Veiligheid: De achterwand mag geen schadelijke stoffen afgeven in het aquariumwater. Ik zou de achterwand testen op veiligheid en zorgen dat deze geen nadelige effecten heeft op de gezondheid van de vissen en andere aquatische dieren in het aquarium.

#1
Aquarium achterwand poster | Rots en planten motief (100x50cm)

Deze poster kunt u tegen de achterkant van uw aquarium plakken zodat u geen achterwand in het aquarium hoeft te plaatsen en ook niet door het aquarium heen kunt kijken. De ene kant van de poster heeft een rotsmotief en de andere kant een planten motief. De poster is eenvoudig op de gewenste maat te knippen en waterbestendig. Formaat: 100x50cm. (Lengte, hoogte)
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

#2
Juwel Poster Aquarium Achterwand - Aquariumdecoratie - 100 x 50 cm

Juwel poster 1 Met deze Juwel poster kunt u gemakkelijk meer diepte en speling creëren binnen uw aquarium. Deze poster is voorzien van 2 kanten waardoor u kunt kiezen voor een rotsachtige poster of een beplante poster met stenen. De Juwel poster is waterbestendig en bevestigd u gemakkelijk op het achterste glas van uw aquarium. Op die manier creëert de poster meer diepte achterin het aquarium. De Juwel poster is in 3 maten verkrijgbaar (lengte x breedte): 60 x 30 centimeter 100 x 50 centimeter 150 x 60 centimeter De poster is gemakkelijk bij te knippen als dit nodig is.
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

#3
Aquarium achterwand poster | Planten en oceaan motief (100x50cm)

Deze poster kunt u tegen de achterkant van uw aquarium plakken zodat u geen achterwand in het aquarium hoeft te plaatsen en ook niet door het aquarium heen kunt kijken. De ene kant van de poster heeft een planten motief en de andere kant een oceaan motief. De poster is eenvoudig op de gewenste maat te knippen en is waterbestendig. Formaat: 100x50cm. (Lengte, hoogte)
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

#4
Aqua Nova - Aquarium - Achtergrondposter plants/oceans - 60 x 30 cm

Achtergrondposter van het merk Aqua Nova, beide kanten te gebruiken met verschillende achtergronden. Formaat poster is 60 x 30 cm
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

#5
Juwel Achterwand - Aquarium Decoratie - 50 cm x 60 cm - Zwart

Deze gestructureerde achtergronden van Juwel zijn zeer decoratief en voor het verbeteren van de binnenkant van uw aquarium door het toevoegen van visuele diepte. Ze kunnen gemakkelijk worden gesneden in de grootte die u nodig hebt . Aquarium silicone is nodig voor een veilige pasvorm. Afmetingen : 50 x 60 cm.
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

#6
Aquarium achterwand poster | Rots en planten motief (60x30cm)

Deze poster kunt u tegen de achterkant van uw aquarium plakken zodat u geen achterwand in het aquarium hoeft te plaatsen en ook niet door het aquarium heen kunt kijken. De ene kant van de poster heeft een rotsmotief en de andere kant een planten motief. De poster is eenvoudig op de gewenste maat te knippen en waterbestendig. Formaat: 60x30cm. (Lengte, hoogte)
 • Waterbestendigheid
 • Duurzaamheid
 • Esthetiek
Beste prijs op BOL.com

Wat is een aquarium achterwand?

Een aquarium achterwand is een decoratief paneel dat aan de achterkant van een aquarium wordt geplaatst om een ??mooie en natuurlijke uitstraling te geven aan het aquarium. Het kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals kunststof, glas of zelfs natuurlijke materialen zoals steen of hout. Een aquarium achterwand heeft niet alleen esthetische voordelen, maar kan ook functioneel zijn door het verbergen van kabels en slangen, en het bieden van een schuilplaats voor vissen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van aquarium achterwanden en bespreken we de beste opties op de markt.

Waarom een aquarium achterwand kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten overwegen om een aquarium achterwand aan te schaffen. Ten eerste kan het een decoratieve functie hebben en sfeer brengen in je aquarium. Een achterwand kan ook bepaalde zaken verbergen, zoals kabels en snoeren die anders de uitstraling van je aquarium kunnen verpesten.

Daarnaast biedt een achterwand de mogelijkheid om de gewenste uitstraling aan je aquarium te geven. Er zijn verschillende soorten en stijlen aquarium achterwanden beschikbaar, waardoor er voor ieder aquarium en persoonlijke voorkeur een geschikte optie is.

Een achterwand kan ook dienen als rustpunt voor de vissen in je aquarium. Het zorgt voor een stabiele en natuurlijke omgeving waarin de vissen kunnen rondzwemmen, zonder te veel veranderingen te ondergaan. Bovendien kunnen slangen, buizen en snoeren die langs de achterkant van je tank lopen, verborgen worden met behulp van een achterwand.

Al met al zijn er dus genoeg redenen om te overwegen een aquarium achterwand aan te schaffen. In dit artikel gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het kopen van een achterwand en welke opties er beschikbaar zijn.

Aquarium achterwand kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer je op zoek bent naar de beste aquarium achterwand voor jouw aquarium, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een achterwand wilt die in het aquarium geplaatst wordt of er buiten. Verder dien je rekening te houden met de diepte en grootte van je aquarium, de speciale lijm die nodig is om de achterwand te bevestigen, de ervaringen van andere aquariumliefhebbers en de prijs. Door met deze factoren rekening te houden, vind je gegarandeerd de perfecte achterwand voor jouw aquarium.

Als je op zoek bent naar de beste aquarium achterwand voor jouw aquarium, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hieronder staan de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een aquarium achterwand:

 1. Soort aquarium achterwand: Er zijn twee soorten aquarium achterwanden: achterwanden die buiten het aquarium kunnen worden geplaatst en achterwanden die in het aquarium kunnen worden geplaatst. Kies het type dat het beste bij jouw behoeften past.

 2. Speciale lijm: Zorg dat je een aquarium siliconenlijm gebruikt die speciaal voor aquaria is ontworpen. De lijm moet geen schadelijke stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vissen in het aquarium.

 3. Diepte van het aquarium: Let op de dikte van de achterwand als je een aquarium hebt dat minder dan 50 cm diep is. Een te dikke achterwand kan ervoor zorgen dat het aquarium minder diep lijkt.

 4. Grootte van het aquarium: Zorg dat je de exacte afmetingen van het aquarium kent voordat je een aquarium achterwand koopt, zodat je de juiste maat kunt kiezen.

 5. Ervaringen van andere mensen: Doe productonderzoek en lees de ervaringen van andere mensen met bepaalde producten voordat je een aquarium achterwand aanschaft.

 6. Prijs: Kies de juiste kwaliteit die past binnen je budget. De prijs van een aquarium achterwand begint bij ongeveer €9 en kan oplopen tot €300.

Door deze punten in overweging te nemen, kun je de beste aquarium achterwand kiezen die past bij jouw aquarium en persoonlijke voorkeuren.

Hoe bevestig je een aquarium achterwand?

Er zijn verschillende manieren om een aquarium achterwand te bevestigen, afhankelijk van het type achterwand dat je hebt gekocht. Als je een achterwand hebt die aan de buitenkant van je aquarium wordt bevestigd, zoals bijvoorbeeld een poster, dan gebruik je een speciale siliconenlijm die geen schadelijke stoffen bevat voor je vissen. Je brengt de lijm aan op de achterkant van de poster en plakt deze vervolgens op de buitenkant van je aquarium.

Als je een achterwand hebt die in het aquarium zelf wordt geplaatst, dan moet je deze vastlijmen met siliconenkit. Let er hierbij op dat je een kit gebruikt die veilig is voor je vissen en planten. Je brengt de kit aan op de achterkant van de achterwand en plaatst deze vervolgens op de gewenste plek in je aquarium. Zorg ervoor dat de achterwand stevig vastzit en laat de kit minimaal 12 tot 24 uur uitharden voordat je het aquarium weer vult met water en vissen.

Hoe maak je een aquarium achtergrond schoon?

Om je aquarium achterwand schoon te maken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Bij driedimensionale achterwanden kan er na verloop van tijd algen ontstaan in de hoekjes en gleufjes van de achterwand. Het is dan ook aan te raden om het aquarium regelmatig volledig schoon te maken, inclusief het verwijderen van de vissen en het water uit het aquarium.

Voor het schoonmaken van de achterwand moet je nooit zeep of andere chemicaliën gebruiken, omdat dit de kleur van de achterwand kan aantasten. Een schuursponsje kan worden gebruikt om de achterwand zachtjes schoon te maken en eventuele algen te verwijderen. Het is ook belangrijk om regelmatig algengroei te voorkomen door het aquarium schoon te maken en water te verversen. Een schone aquarium achterwand oogt veel mooier en draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor je vissen.

 

Onze favoriet

Deze poster kunt u tegen de achterkant van uw aquarium plakken zodat u geen achterwand in het aquarium hoeft te plaatsen en ook niet door het aquarium heen kunt kijken. De ene kant van de poster heeft een rotsmotief en de andere kant een planten motief. De poster is eenvoudig op de gewenste maat te knippen en waterbestendig. Formaat: 100x50cm. (Lengte, hoogte)

Beste prijs op BOL.com