De beste algenmagneten voor jouw aquarium: waar je op moet letten bij aanschaf

Algen in het aquarium kunnen een probleem zijn voor elke aquariumliefhebber, omdat ze niet alleen onaantrekkelijk zijn om naar te kijken, maar ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw vissen en planten. Gelukkig zijn er algenmagneten die kunnen helpen bij het verminderen van algen in uw aquarium en het onderhouden van een schoon en gezond aquarium. Algenmagneten zijn een essentieel hulpmiddel voor elke aquariaan die zijn of haar aquarium er schoon en gezond uit wil laten zien. In dit artikel bespreken we de beste algenmagneten die momenteel beschikbaar zijn, hoe ze werken en waarop u moet letten bij het kiezen van de juiste algenmagneet voor uw aquarium. We zullen ook de beste technieken delen voor het gebruik van algenmagneten, hoe u ze kunt onderhouden en schoonmaken, en hoe u de levensduur van uw algenmagneet kunt verlengen. Lees verder om meer te weten te komen over de beste algenmagneten en hoe ze kunnen helpen uw aquarium schoon en gezond te houden.

Onze favoriet

Productomschrijving Algenmagneet Last van algen? Deze Algenmagneet voor kleine aquaria zorgt dat uw aquaria zo weer schoon is. 

 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid

2e beste keuze

Algenmagneet XL met mes is een product van Mag-Float -Blijft drijven -Verwijdert algen -Werkt snel en efficient

 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid

3e beste keuze

Superfish Clean Ball algenremming Clean ball voor glashelder water en ter preventie van algen. Het unieke filtermedium in de clean ball bestaat uit cleanwater en zeoliet. 

 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid

Op deze pagina:

Waarop hebben wij de Algenmagneten getest?

Reinigingskracht: Ik zou de algenmagneet testen op de reinigingskracht om te zien of deze in staat is om verschillende soorten algen en vuil van de aquariumruiten te verwijderen.

Geschiktheid voor verschillende glasdiktes: Ik zou controleren of de algenmagneet geschikt is voor verschillende glasdiktes van aquariums, omdat dit een belangrijke factor is om te bepalen of de magneet sterk genoeg is voor het aquarium.

Gebruiksgemak: Ik zou testen hoe gemakkelijk het is om de algenmagneet te gebruiken en of deze ergonomisch is ontworpen om comfortabel vast te houden en te manoeuvreren.

Duurzaamheid: Ik zou ook de duurzaamheid van de algenmagneet testen om te zien of deze lang meegaat en bestand is tegen slijtage en schade.

Veiligheid: Als laatste zou ik controleren of de algenmagneet veilig is voor de vissen en andere bewoners van het aquarium en of deze geen schade kan veroorzaken aan de aquariumruiten.

#1
PetPetrol Algenmagneet - Drijvende magneet - Aquarium

Productomschrijving Algenmagneet Last van algen? Deze Algenmagneet voor kleine aquaria zorgt dat uw aquaria zo weer schoon is. De algenmagneet is gemaakt van stevig materiaal waardoor je uw bak effectief en snel schoon krijgt. Hierdoor krijgt u weer een schone bak waar u weer met veel plezier naar kunt kijken. Dit product is getest met een troebel aquarium vol algen.

Gebruiksvriendelijk Deze algenmagneet is zeer makkelijk in gebruik. Dit komt omdat de algenschoonmaker bestaat uit twee delen. In beide onderdelen zit een stevige magneet. Deze magneten zorgen ervoor dat de onderdelen tegen elkaar aan blijven zitten. Hierdoor hoeft u de algenmagneet alleen maar naar links en rechts te bewegen en u zult zien dat het glas goed schoon wordt. Makkelijk in gebruik Voor het gebruik zult u eerst een magneet in het water aan moeten brengen en de andere magneet aan de buitenkant van het glas. De magneten zullen nu tegen elkaar aanblijven omdat de magneten erg stevig zijn. Materiaal De magneten bestaan uit twee verschillende soorten borstels.

Iedere borstel heeft zo zijn eigen functie. De ene borstel heeft een zachte zijde wat er voor zorgt dat de buitenkant van uw aquarium schoon wordt. De andere borstel heeft juist een wat ruwere gehaakte laag. Dit maakt de binnenkant van het glas schoon en zorgt ervoor dat het glas algenvrij is. De algenmagneet is van licht materiaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat als de borstel ooit loslaat dat de borstel gaat drijven. Zo kunt u de borstel gemakkelijk uit het water pakken. Daarnaast is de borstel ook nog eens waterproof.

Deze glazenwasser staat garant voor een proper glas Terug je vissen zien door een proper glas van je aquarium. Maar ook je vissen zullen zeker gelukkig worden van een proper aquarium. Hoe gebruik ik dit in de praktijk 1. Haal alles uit de verpakking 2. Kant moet je aan de binnenkant plaatsen van het aquarium 3. Andere kant aan de buitenkant plaatsen 4. De magneten trekken elkaar aan en blijven zo hangen 5. Maak mij makkelijk terug schoon en berg mij netjes samen terug op Voordelen Gebruiksvriendelijk 100% waterproef Stevige magneten Makkelijk in gebruik Zachte en ruwe borstel Zorgt voor proper glas Licht materiaal Product specificaties Afmetingen: 10,5 x 4,8 cm Gewicht: 111 g Kleur: Wit Materiaal: Plastic Product gewicht: 180 g Product hoogte: 7.5 cm Taal handleiding: Engels Verpakking breedte: 105 mm Verpakking hoogte: 40 mm Verpakking lengte: 169 mm

 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid
Klik voor de beste prijs

#2
SuperFish Clean Ball - Algenmagneet - Algenremming

Superfish Clean Ball algenremming Clean ball voor glashelder water en ter preventie van algen. Het unieke filtermedium in de clean ball bestaat uit cleanwater en zeoliet. Dit verwijdert nitraat en ammoniak en reduceert de algengroei. Vervang maandelijks de clean ball voor optimale werking. Specificaties: Kleur: groen Diameter: 12 cm Geschikt voor: aquarium
 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid
Klik voor de beste prijs

#3
Mag-Float Algenmagneet Met Mes Large

Algenmagneet XL met mes is een product van Mag-Float -Blijft drijven -Verwijdert algen -Werkt snel en efficient
 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid
Klik voor de beste prijs

#4
Mag-Float Algenmagneet - Grijs - XS

De Algenmagneet van Mag-Float is een dijvende algenmagneet die eenvoudig algen uit je aquarium verwijdert. Door het drijvend vermogen van deze algenmagneet wordt het schoonmaken van de wand van je aquarium een stuk efficiënter en eenvoudiger. Verkrijgbaar in verschillende maten:XS: Glasdikte tot 3 mm S: Glasdikte tot 5 mm L: Glasdikte tot 10 mm Long: Glasdikte tot 10 mm
 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid
Klik voor de beste prijs

#5
Aqua Nova Algenmagneet - Drijvende Aquarium Magneet - Size L (11 x 5,5 cm)

Deze algenmagneet verwijdert algen op een eenvoudige, maar effectieve manier het aquarium glas. Deze algenmagneet is drijvend, zodat deze makkelijk te pakken is wanneer de magneet loslaat van het glas. Size: L (11 x 5,5 cm)
 • Reinigingskracht
 • Gebruiksgemak
 • Veiligheid
Klik voor de beste prijs

Wat is een algenmagneet?

Een algenmagneet is een handig hulpmiddel voor het schoonmaken van algen en vuil van de ruiten van een aquarium. Het bestaat uit twee delen: een ruwe kant met een schurende werking en een gladde kant met een magneet. De ruwe kant wordt gebruikt om de algen van de aquariumruiten te schrobben, terwijl de gladde kant aan de buitenkant van de ruit blijft zitten door de kracht van de magneet. Hierdoor kan de magneet aan de binnenkant van het aquarium worden bewogen om de ruiten te reinigen zonder dat de handen nat hoeven te worden. Algenmagneten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sterktes, afhankelijk van de grootte en dikte van het aquarium.

Waarom zijn algenmagneten belangrijk voor een aquarium?

Algenmagneten zijn belangrijk voor een aquarium omdat ze helpen bij het verwijderen van ongewenste algen op de ruiten van het aquarium. Ongewenste algen kunnen zich snel verspreiden in een aquarium en kunnen de waterkwaliteit en het uiterlijk van het aquarium negatief beïnvloeden. Een algenmagneet maakt het eenvoudiger en efficiënter om de ruiten van het aquarium schoon te maken en zo de groei van ongewenste algen te verminderen. Door regelmatig gebruik van een algenmagneet blijft het aquarium er mooi uitzien en wordt de gezondheid van de vissen en andere bewoners van het aquarium bevorderd.

Waarop moet je letten bij het kopen van een algenmagneet? 

Bij het kopen van een algenmagneet voor je aquarium is het belangrijk om op verschillende zaken te letten, waaronder:

Glasdikte

Bij het kopen van een algenmagneet is het belangrijk om rekening te houden met de glasdikte van jouw aquarium. De meeste algenmagneten zijn geschikt voor een maximale glasdikte, omdat anders de magneet niet sterk genoeg is. Als je dus een te dikke ruit hebt, kan de magneet de ruit niet goed vasthouden en zal deze steeds van de wand afvallen tijdens het schoonmaken.

Daarom is het essentieel om te weten welke glasdikte de algenmagneet aankan. Dit is meestal te vinden in de productomschrijving of op de verpakking van de magneet. Het is belangrijk om dit goed te controleren voordat je een algenmagneet aanschaft, om teleurstellingen te voorkomen.

Als je een aquarium hebt met een extra dikke ruit, dan zijn er ook speciale algenmagneten beschikbaar die geschikt zijn voor dikkere glasdiktes. Houd er rekening mee dat deze wel wat duurder kunnen zijn dan standaard algenmagneten.

Grootte

De grootte van de algenmagneet is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kopen van een algenmagneet. Een grotere algenmagneet kan een groter oppervlak tegelijkertijd schoonmaken, waardoor je sneller klaar bent met het reinigen van je aquariumruiten.

Een grotere algenmagneet heeft ook als voordeel dat je hem minder vaak hoeft schoon te maken dan een kleinere magneet. Dit bespaart je tijd en moeite bij het onderhouden van je aquarium.

Aan de andere kant kan een te grote magneet lastig zijn om te hanteren, vooral als je een klein aquarium hebt. Het kan ook moeilijker zijn om de magneet in krappe ruimtes te manoeuvreren. Daarom is het belangrijk om een magneet te kiezen die past bij de grootte van je aquarium en de ruimte waarin je werkt.

Bij het kiezen van de juiste grootte van de algenmagneet moet je ook rekening houden met het gewicht. Een grotere magneet kan zwaarder zijn en kan daardoor moeilijker te hanteren zijn voor sommige mensen. Als je bijvoorbeeld last hebt van een blessure of een zwakke grip, kan het moeilijk zijn om een zware magneet te gebruiken.

Schraper

Sommige algenmagneten worden geleverd met een schraper aan de zijkant van de magneet. Deze schraper is een handige aanvulling op de magneet, omdat hij kan worden gebruikt om hardnekkige algen te verwijderen die niet gemakkelijk met de magneet kunnen worden weggeveegd.

De schraper bestaat meestal uit plastic of metaal en heeft een scherpe rand die kan worden gebruikt om de algen van het glas te schrapen. Dit is vooral handig voor hoeken en moeilijk bereikbare plekken waar de magneet niet goed bij kan komen.

Het gebruik van de schraper moet echter voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat het glas beschadigd raakt. Het is belangrijk om de schraper alleen te gebruiken op plekken waar het echt nodig is en om niet te hard te drukken om krassen te voorkomen.

Niet alle algenmagneten worden geleverd met een schraper, dus als je denkt dat je er een nodig hebt, let dan goed op bij het kiezen van een magneet en kies er een met een schraper als optie.

Prijs:

De prijs van algenmagneten varieert sterk, afhankelijk van het merk, de grootte en de functionaliteiten van het product. De prijzen beginnen doorgaans bij ongeveer €10 en kunnen oplopen tot €80 of meer.

Het is belangrijk om te bedenken dat de prijs van een algenmagneet niet altijd de kwaliteit van het product weerspiegelt. Sommige goedkopere opties kunnen net zo effectief zijn als duurdere modellen, terwijl sommige duurdere opties niet noodzakelijk betere prestaties bieden.

Het is belangrijk om te bepalen welke functies je echt nodig hebt en welke je bereid bent extra voor te betalen. Als je bijvoorbeeld een algenmagneet nodig hebt voor een klein aquarium met dunne glaswanden, heb je mogelijk geen groot, duur model nodig. Maar als je een groot aquarium hebt met dikke glaswanden en veel algen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een krachtigere en duurdere algenmagneet.

Let er ook op dat goedkopere algenmagneten vaak van mindere kwaliteit zijn en mogelijk sneller kapot gaan of minder goed werken dan duurdere modellen. Het is dus belangrijk om een ??goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit en zorgvuldig onderzoek te doen voordat je een aankoop doet.

Hoe werken algenmagneten?

Algenmagneten zijn ontworpen om het reinigen van algen van de wanden van een aquarium eenvoudiger te maken. Het bestaat uit twee delen die door een magneet aan elkaar worden gehouden: één deel aan de binnenkant van het aquarium en één deel aan de buitenkant. De binnenste helft van de magneet heeft een ruw oppervlak dat helpt om algen van het glas te verwijderen terwijl de buitenste helft glad is om het schoonmaken gemakkelijker te maken.

Om de magneet te gebruiken, plaatst u de binnenste helft van de magneet op het glas van het aquarium aan de binnenkant en houdt u deze op zijn plaats. Dan plaatst u de buitenste helft van de magneet op dezelfde plaats aan de buitenkant van het aquarium en beweegt u deze langs het oppervlak van het glas. De beweging van de magneet zorgt ervoor dat de algen worden verwijderd en aan de binnenkant blijven terwijl de buitenkant van het glas schoon blijft.

Het is belangrijk om te weten dat sommige algenmagneten beter werken dan andere, afhankelijk van de grootte van uw aquarium en het type algen dat u wilt verwijderen. Het is ook belangrijk om de magneet regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen om te voorkomen dat het krassen of andere schade aan het glas van het aquarium veroorzaakt.

Verschillende soorten algenmagneten

Er zijn verschillende soorten algenmagneten beschikbaar op de markt, die verschillen in grootte, sterkte en functies. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende soorten algenmagneten beschreven:

 1. Standaard algenmagneet: Dit is de meest eenvoudige en basisvorm van een algenmagneet. Het bestaat uit twee delen: een magneet aan de buitenkant van het aquarium en een magneet aan de binnenkant van het aquarium. De twee delen worden aangetrokken door de magnetische kracht en zorgen voor het reinigen van de ruiten.

 2. Extra sterke algenmagneet: Deze algenmagneet is krachtiger dan de standaard algenmagneet. Het kan algen van dikkere glazen reinigen en maakt het reinigen van de ruiten sneller en gemakkelijker.

 3. Drijvende algenmagneet: Deze algenmagneet heeft een speciaal ontwerp dat het mogelijk maakt om te blijven drijven op het wateroppervlak, zelfs als het per ongeluk in het aquarium valt. Het heeft meestal ook een drijvende schraper die het gemakkelijker maakt om de ruiten van het aquarium te reinigen.

 4. Algenmagneet met schraper: Sommige algenmagneten worden geleverd met een schraper aan de buitenkant van de magneet. Dit kan handig zijn als er hardnekkig vuil of algen op de ruiten zitten die niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden door de magneet alleen.

 5. Algenmagneet met spons: Deze algenmagneet heeft aan de binnenkant van de magneet een spons die helpt bij het verwijderen van algen en ander vuil van de ruiten. Dit kan handig zijn als je niet wilt krabben of schrapen op de ruiten van het aquarium.

Bij het kiezen van een algenmagneet is het belangrijk om te overwegen welke functies voor jou het belangrijkst zijn en welke het beste past bij jouw aquarium.

Hoe algenmagneten te gebruiken

Het gebruik van algenmagneten is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je een algenmagneet kunt gebruiken:

 1. Bevestig de algenmagneet aan de buitenkant van het aquariumglas, en plaats de andere kant van de magneet aan de binnenkant van het glas, waar de algen zich bevinden.

 2. Maak met ronddraaiende bewegingen het glas schoon, totdat alle algen verwijderd zijn.

 3. Als de magneet vies wordt tijdens het schoonmaken, haal deze dan uit het water en spoel de vuile kant af met schoon water. Maak de magneet daarna goed droog.

 4. Voorkom dat zandkorrels of steentjes tussen de twee delen van de magneet komen, om krassen op het aquariumglas te voorkomen.

 5. Haal de magneet uit het water als je klaar bent met het schoonmaken van de ruiten. Laat deze niet aan de ruiten hangen, omdat de magneet dan een broedplaats voor algen kan worden.

Zorg er altijd voor dat je de juiste algenmagneet voor jouw aquarium kiest. Raadpleeg de instructies en informatie over de maximale glasdikte en grootte van de algenmagneet voordat je deze koopt en gebruikt.

Onderhoud van algenmagneten

Het onderhoud van algenmagneten is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed blijven doen en om ze langer mee te laten gaan. Hier zijn een paar tips voor het onderhoud van algenmagneten:

 1. Spoel de magneet na elk gebruik af met zoet water om eventuele zoutresten of andere afzettingen te verwijderen.

 2. Reinig de magneet regelmatig met een borstel en mild reinigingsmiddel om algen en ander vuil te verwijderen.

 3. Controleer de magneet regelmatig op slijtage of beschadiging. Als de magneet beschadigd is, kan dit krassen op de ruit veroorzaken of kan de magneet minder effectief worden.

 4. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of harde borstels die de oppervlakte van de magneet of het glas kunnen beschadigen.

 5. Bewaar de magneet op een droge plaats en vermijd blootstelling aan direct zonlicht om schade door UV-straling te voorkomen.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je algenmagneet goed blijft werken en langer meegaat.

Onze favoriet

Productomschrijving Algenmagneet Last van algen? Deze Algenmagneet voor kleine aquaria zorgt dat uw aquaria zo weer schoon is. De algenmagneet is gemaakt van stevig materiaal waardoor je uw bak effectief en snel schoon krijgt. Hierdoor krijgt u weer een schone bak waar u weer met veel plezier naar kunt kijken. Dit product is getest met een troebel aquarium vol algen. Gebruiksvriendelijk Deze algenmagneet is zeer makkelijk in gebruik. Dit komt omdat de algenschoonmaker bestaat uit twee delen. In beide onderdelen zit een stevige magneet. Deze magneten zorgen ervoor dat de onderdelen tegen elkaar aan blijven zitten. Hierdoor hoeft u de algenmagneet alleen maar naar links en rechts te bewegen en u zult zien dat het glas goed schoon wordt. Makkelijk in gebruik Voor het gebruik zult u eerst een magneet in het water aan moeten brengen en de andere magneet aan de buitenkant van het glas. De magneten zullen nu tegen elkaar aanblijven omdat de magneten erg stevig zijn. Materiaal De magneten bestaan uit twee verschillende soorten borstels. Iedere borstel heeft zo zijn eigen functie. De ene borstel heeft een zachte zijde wat er voor zorgt dat de buitenkant van uw aquarium schoon wordt. De andere borstel heeft juist een wat ruwere gehaakte laag. Dit maakt de binnenkant van het glas schoon en zorgt ervoor dat het glas algenvrij is. De algenmagneet is van licht materiaal gemaakt. Dit zorgt ervoor dat als de borstel ooit loslaat dat de borstel gaat drijven. Zo kunt u de borstel gemakkelijk uit het water pakken. Daarnaast is de borstel ook nog eens waterproof. Deze glazenwasser staat garant voor een proper glas Terug je vissen zien door een proper glas van je aquarium. Maar ook je vissen zullen zeker gelukkig worden van een proper aquarium. Hoe gebruik ik dit in de praktijk 1. Haal alles uit de verpakking 2. Kant moet je aan de binnenkant plaatsen van het aquarium 3. Andere kant aan de buitenkant plaatsen 4. De magneten trekken elkaar aan en blijven zo hangen 5. Maak mij makkelijk terug schoon en berg mij netjes samen terug op Voordelen Gebruiksvriendelijk 100% waterproef Stevige magneten Makkelijk in gebruik Zachte en ruwe borstel Zorgt voor proper glas Licht materiaal Product specificaties Afmetingen: 10,5 x 4,8 cm Gewicht: 111 g Kleur: Wit Materiaal: Plastic Product gewicht: 180 g Product hoogte: 7.5 cm Taal handleiding: Engels Verpakking breedte: 105 mm Verpakking hoogte: 40 mm Verpakking lengte: 169 mm

Bekijk prijs